Rum, mijn verhaal

Van je hobby je werk maken.

Mijn hele leven lang ben ik gek op dieren geweest. Op mijn 17e ben ik begonnen met werken in de dierentuin. Na ruim 20 jaar werken in dierentuinen op verschillende plaatsen wist ik in 2017 dat ik iets anders wilde gaan doen. Maar wat…

In 1998 en 1999 heb ik 7 maanden doorgebracht in Panama. Daar deed ik toen onderzoek naar kleine aapjes. Tijdens mijn verblijf heb ik rum leren kennen. Na 20 jaar leek het mij een goed idee om van deze hobby mijn beroep te maken. Ik kwam al snel uit op het distilleren van rum. In 2018 ben ik begonnen aan een opleiding die ik in 2019 met goed gevolg voltooid heb.

2019, dit is het jaar dat Grondel Distillery is opgericht. Sinds 2017 woon ik met mijn vrouw in Adorp. Op deze locatie is er naast ons huis een gebouw dat we kunnen gebruiken als de locatie voor Grondel Distillery.

Bij Grondel Distillery fermenteren, distilleren en rijpen we de rum zelf. Als de rum klaar is wordt deze ook door ons zelf gebotteld.

 

Missie en visie

Mezelf toewijden aan het maken van de beste rums en andere gedistilleerde dranken d.m.v. het gebruik van de beste ingrediënten en werkwijzen. Dit wil ik zo duurzaam mogelijk doen.

Eerlijkheid over en zuiverheid van de producten vind ik belangrijk.

Graag wil ik mensen leren over het vak van distillateur en gedistilleerde dranken en betekenisvolle en blijvende relaties ontwikkelen.

 

De meeste Nederlandse distillateurs vertellen over typische Nederlandse distillaten en whisky. Grondel Distillery heeft de focus op rum liggen. Op deze manier hoop ik dit heerlijke drankje en ’s werelds meest gedronken destillaat ook opnieuw in Nederland op de kaart zetten.

 

Grondel Distillery maakt eerlijke producten, producten waarbij je weet wat je koopt. Met name in de rum wereld weet je niet echt waar je aan toe bent als je een rum koopt. Er zijn rum verkopers die na gerichte vragen over het suikergehalte van hun rum aangeven dat er geen suiker is toegevoegd terwijl dat wel het geval is. In Zweden en Finland wordt het suikergehalte gemeten in drank en op websites gepubliceerd. Naar mijn mening kun je beter eerlijk zijn want in de wereld van internet komen leugens uit en dat is toch niet de beste reclame. Als je een Grondel Rum koopt weet je wat je koopt. Op het etiket staat of en hoeveel suiker er is toegevoegd en of er andere zaken zijn toegevoegd. Transparantie is wat ik wil uitdragen en ik denk dat dat ook is wat consumenten tegenwoordig willen.

 

Melasse

Melasse is een bij-product van de suikerwinning uit suikerriet. Het suikerriet wordt gekapt en geperst. Het sap hiervan wordt ingekookt en gecentrifugeerd en zo worden suikerkristallen verkregen en een dikke naar drop geurende stroop, genaamd melasse. Deze melasse, wordt als grondstof voor de productie van rum gebruikt.